Jakelujuniorit Oy

Karjalan-Heili - Kahvipöydästä kahvipöytään

Heilin tie ei ole pitkä eikä kivinen, vaikka se kolahtaakin postiluukusta kuljettuaan useiden käsien kautta.

Kaikki lähtee ideointipalaverista: päätoimittaja Arttu Käyhkö sekä toimittajat  Aimo Salonen, Arttu Laakkonen, Kimmo Rantanen ja Tatu Lehto ruotivat läpi viimeisimmät Heilit ja suunnittelevat tulevia lehtiä. Ideointipalaverin jälkeen alkaa varsinainen työ: on tehtävä mahdollista taustatutkimusta ja mietittävä kysymyksiä, on otettava yhteys haastateltaviin ja sovittava ajankohta haastattelulle ja kuvien ottamiselle. Itse haastattelutilanteessa jotkut toimittajat pitävät nauhurin käytöstä, toiset taas muistiinpanojen kirjoittamisesta; mikäli haastattelutuokiosta tulee pitkä, voi nauhan purkaminen myöhemmin olla kuitenkin yllättävän pitkällinen työ, johon on varattava aikaa.

- Itse teen nyt keskiviikon lehteen kiikaria Kauppahallin tilanteesta, joka elää taas. Haastattelen juttuun useampaa yrittäjää, kertoo toimittaja Salonen.

Salonen, kuten yleensä Karjalan Heilin muutkin toimittajat, toimii itse myös omien juttujensa kuvaajana.

 

Taitosta painoon

Samaan aikaan ilmoituspuolen työntekijät Mira Loponen, Irmeli Kilpeläinen, Ulla Simonen ja Jorma Karttunen markkinoivat lehden sivuille tulevia mainoksia puhelimitse ja asiakastapaamisissa. Toimituksen yläkerrassa valmistetaan ilmoituksia. Sitä mukaa kun jutut ja mainokset valmistuvat, ne siirretään taittoon, jossa lehden sivuille sommitellaan tekstit, valokuvat, graafit ja ilmoitukset taitto-ohjelmalla. Sivujen valmistuttua ne tulostetaan ja oikoluetaan virheiden varalta sivu kerrallaan. Juha Saastamoinen ja Marja-Liisa Knuutinen tarkistavat vielä rivi-ilmoitusten paikkansapitävyyden, ja Saastamoinen lähettää valmiit sivut painoon. Sivujen on oltava painossa tiistaisin ja torstaisin kello 19:ään mennessä, jolloin painokone käynnistetään PunaMustalla.

Tunnin homma

Yövuorossa on töissä neljä henkilöä, joista kaksi on painon puolella ja kaksi postituksessa. Edellisessä vuorossa olevat työntekijät ovat tulostaneet valmiiksi painoprosessissa tarvittavat painolevyt. Sanomalehtipainaja Anssi Pirinen laittaa painokoneen päälle ohjaamossa sijaitsevasta kosketusnäytöstä.

- Nyt painosmäärä on 50 600, jonka painamiseen kuluu ainoastaan tunti; painokoneen kapasiteetti on 50 000 lehteä tunnissa, kertoo sanomalehtipainaja Jani Hyytiä.

Kuljetusautot hakevat painetut lehdet seuraavana aamuna kello kuuden ja seitsemän välillä. Heilin normaali jakomäärä on 49 000 kappaletta. Vakituisena kuskina neljä vuotta toiminut Jarmo Vainikainen ottaa pakettiautonsa kyytiin kaksi lavaa lehtiä, joiden kyytiin lastaamiseen koneellisesti ei mene kauaa. Vainikainen kuljettaa lehdet jakajien koteihin ja keskustan lajittelutiloille, joihin jakajat saapuvat lajittelemaan lehdet.

Juosten jakamaan

Joensuun Ykkösjakeluiden aluepäällikkö Arja Kauppisen mukaan aktiivisia jakajia on tällä hetkellä 131.

- Heilin jakelualueisiin kuuluvia piirejä on 135. Taajama-alueella yhden jakelijan alue kattaa keskimäärin 300-500 kotitaloutta, Kauppinen kertoo.

   Jakajat ovat usein koululaisia ja opiskelijoita, jotka tienaavat taskurahaa opintojensa ohessa jakamalla lehtiä ja mainoksia. Niin tekee myös ammattikoulua käyvä Muusa Mustonen, joka on toiminut jakajana puolentoista vuoden ajan.

- Toimin jakajana kolmen korttelin alueella kaksi kertaa viikossa. Tykkään juosta rappuset ylös ja alas, niin tämä menee samalla liikunnasta, Mustonen kertoo.

 Mustosen mukaan yhteen jakokertaan menee noin puolitoista tuntia reippaalla vauhdilla. Jakajat voivat jakaa lehdet joustavasti oman aikataulunsa mukaan, kunhan ne ovat lukijoilla kello 21:een mennessä. Eräs Heilin tavoittama lukija on joensuulainen Jussi Palviainen, joka lukee Heilin yleensä aamuisin.

- Lehti on juuri sopivan mittainen, jotta sen ehtii lukaista läpi aamukahvin kanssa, Palviainen tuumii.

Toimittanut Hanna-Mari Lappalainen